Defibrilatör Batarya – Pil Değişimi
Defibrilatör Batarya – Pil Değişimi
Defibrilatör Nedir ?
Halk arasında elektroşok cihazı olarak da bilinen, film sahneleri nedeniyle kalp durması (kardiyak arrest) esnasında kullanıldığı sanılan, kalbe elektrik şoku veren tıbbi cihazlara defibrilatör denir. Filmlerdeki sahnelerin çoğu gerçeği yansıtmamaktadır. Defibrilatörler, sanılanın aksine kalp durduktan sonra kullanılmaz. Aslında, düzensiz veya durmaya çok yakın çalışan kalbi yüksek elektrik akımı ile çok kısa bir süre için durdurur. Böylece kalbin tekrar eski çalışma mekanizmasına dönmesini sağlar. Defibrilatörler, sorunlu bir şekilde çalışan kalbin bir süre sonra tamamen durmasını önlemek için kullanılır. Kalp durduktan
sonra defibrilatör kullanımı işe yaramaz, bunun yerine ilaç uygulaması ve kalp masajı gerekir. Defibrilatör ile kalbe elektrik şoku vermek kalbi çok kısa bir süre için durdurur. Defibrilasyon uygulaması işe yaradıysa duran kalbe beyinden ulaşan sinir hücreleri anında yeni sinyaller vermeye devam eder ve böylece kalp eskisi gibi çalışmayı sürdürür. Bu uygulama kalbi resetlemeye benzer. Çalışma prensipleri ve fonksiyonları bakımından defibrilatörlerin çeşitleri mevcuttur. Cihazların kullanım şekilleri birbirine benzese de bazı farklar söz konusudur.
Defibrilatör Çeşitleri Nelerdir?
Temel yaşam kurtarma zincirinde defibrilatör kullanımı üçüncü sırada yer alır. Acil vakalarda yapılabilecek, hastaların hayatta kalabilmelerini sağlayan işlemlerden en önemlileri sağlık ekiplerine haber vermek ve akabinde CPR uygulamalarına başlamaktır. CPR yetersiz kalıyorsa üçüncü işlem olarak defibrilatör ile elektroşok uygulamasına geçilebilir. Kalbe ne kadar yakından uygulandığı, elektrik akımının nasıl iletildiği ve çalışma şekli göz önüne alındığında bir kaç çeşit defibrilatör mevcuttur.
Eksternal Defibrilatör Nedir?
Vücudun içine girmeden (non-invaziv), göğüs kafesi üzerine yerleştirilen elektrotlar
vasıtasıyla elektrik şoku veren cihazlara eksternal (harici) defibrilatör denir. Kalbe uzak noktalardan elektrik akımı verildiği için yüksek enerji seviyesi ayarlanarak kullanır.
İnternal Defibrilatör Nedir?
Vücut dışından değil de vücudun içine girerek, elektrotları doğrudan kalbe veya kalbin çok yakınlarına yerleştirerek uygulanan cihazlara internal (dahili)
defibrilatör denir. Elektrik şoku doğrudan kalbe veya kalbin çok yakınlarına iletildiği için verilen elektrik enerjisi diğer defibrilatörlerle kıyaslandığında oldukça az miktardadır. Ameliyat esnasında kullanılabilen modeller olduğu gibi vücuda yerleştirilerek (kalp pili) kullanılabilen modeller de mevcuttur.
Monofazik Defibrilatör Nedir?
Monofazik (tek darbeli) defibrilatörlerde elektrik akımı tek yönlü ilerler. Elektrik bir elektrottan diğerine doğru hareket eder. Elektrotlar arasında kalan kalbe bir sefer elektrik şoku uygulanır. Bu nedenle enerji seviyesinin yüksek olması (360 joule) gerekir. Yüksek enerji seviyesi de hastanın cildinde yanıklara ve kalp kası (miyokard) dokusunda tahribata neden olur. Monofazik defibrilatörler ilk şoklamada %60 başarı oranına sahiptir.
Bifazik Defibrilatör Nedir?
Bifazik (çift darbeli) defibrilatörlerde şok dalgası elektrotlar arasında pozitif ve negatif olmak üzere iki yönlü ilerler. İlk akım hangi yönde iletiliyorsa ikinci akım ters yönde gider. Göğüs duvarına verilen elektrik akımı belli bir süre pozitif yönde ilerleyip daha sonra dönerek negatif yönde ilerler. Elektrotlar arasında kalan kalbe ard arda iki sefer elektrik şoku uygulanır. Bifazik defibrilatörlerde daha düşük enerji seviyesi 120-200 joule arasıdır. Bu da yanık gibi yan etkileri önler. Ayrıca kalp kası (miyokard) dokusunda oluşan tahribat daha az olur. Çift darbeli çalışması bifazik defibrilatörlerin ilk şoklamada %90 başarıya ulaşmasını sağlamaktadır. Bifazik cihazlar monofaziklere göre daha az enerji ile daha başarılı sonuçlar ortaya koyar.
Defibrilatör Batarya – Pil Değişimi bize buradan ulaşabilirsiniz.